Eksosbandasje - Informasjon

Informasjon om eksosbandasjering
- Introduksjon
- Materiale
- Vikle eksosbandasje
- Kabelbånd i rustfritt stål
- Vikle grenrør
- Vikle nedløpsrør (downpipe)
- Eksosbandasje som skifter farge
- Eksosbånd som ryker ved oppstart
- Hvor mye eksosbandasje trengs?
- Overlapp
1 ▼
Introduksjon
Montering av eksosbandasjer gjøres vanligvis på eksosdeler som manifolder og eksosrør for biler, motorsykler, ATVer med mer for å motvirke strålevarme og holde temperaturen i motorrommet nede. Bortsett fra alder er strålevarme en av de største årsakene til at slanger og kabler blir dårlige. En manifold som ikke har noen form for varmebeskyttelse øker temperaturen i motorrommet og komponenter i nærheten og gjør service på motorrelaterte deler uutholdelig eller umulig på grunn av den høye varmen selv en stund etter at motoren er slått av.
En eksosbandasje løser alle sine problemer og gir et pent utseende.
2 ▼
Materiale
Materialet i eksosbandasjer er vanligvis basert på glassfiberstoff, som igjen har et mangfold av varianter og avhengig av kvaliteten behandles også stoffet på ulike måter og i ulike stadier under produksjonen. Det er disse to punktene som avgjør hvor god kvaliteten på eksosbåndet blir.
3 ▼
Vikle eksosbandasje
Installasjonen kan gjøres både tørr og våt, men vanligvis er en våt eksosbandasje lettere å montere fordi du kan strekke den ut litt mer slik at den får en tettere passform når den monteres. Ved første oppstart / oppvarming av eksosbåndet ryker det litt og det fungerer litt som å legge plaster. Fibrene i bandasjen "stivner" og holder seg godt på plass, men hvis du må demontere den knekker den lett når de stive fibrene ryker i motsatt retning. Eksosbandasjen kan med andre ord betraktes som brukt når den har blitt pakket inn og varmet opp en gang, selv om det noen ganger er mulig å bruke den igjen men da med en "overstrukket" bandasje da fibrene allerede er strukket ut en gang tidligere.
Forbruk av eksosbandasjer kan enkelt beregnes dersom du vet hva som skal pakkes inn og du er tydelig på hvordan. Ellers er det så mange faktorer som spiller inn for å få et fornuftig resultat som overlapping, bøyninger, strekk, uttrekk osv. En rull på 10-15 meter er ofte nok til en "vanlig" grenrørs. Generelt brukes 25 mm bredde for manifold og 50 mm for eksosanlegg eller for å si det annerledes; 25mm der det oppstår skarpe bend og 50mm på rette rør eller ved svake bend.

4 ▼
Kabelbånd i rustfritt stål
Kabelbånd i rustfritt stål brukes ved montering av eksosmanifolden. Det finnes to kjente typer buntebånd i stål og det er trinnløse buntebånd og buntebånd med klikkfunksjon. Disse buntebåndene er tilgjengelige i forskjellige lengder og bredder.
De trinnløse buntebåndene fungerer akkurat som de høres ut, de strammer trinnløst og klemmer når de strammes.
De rustfrie buntebåndene med klikkfunksjon er veldig enkle å montere og har ca 1mm mellom hvert trinn/klikk, så det er nesten "trinnløst".
Hvilket kabelbånd du velger har ingen stor betydning, men er en smakssak.
Når du fester eksosbåndet med buntebånd i rustfritt stål, start med å vikle en sving som så klemmes sammen med buntebånd. Denne vikles over og klemmes så fast i enden av viklingen. Det siste kabelbåndet vil være synlig. Er det en lang strekning som skal pakkes eller om det er veldig trange bend, kan det med fordel benyttes flere rustfrie buntebånd da dette bare gir et bedre sluttresultat og eksosbåndet holdes bedre på plass.

5 ▼
Vikle grenrør
Eksosbandasjer vikles vanligvis på manifolder og såkalte avtrekksgrenrør hvor grenrør ikke er støpt men består av rørdeler. Det er vanligvis laget av tette bend slik at et 25 mm (1") eksosbånd er lettere å jobbe med og et godt sluttresultat er 50 mm (2"). I første omgang er det strålevarme fra grenrør man ønsker å kvitte seg med da dette varmer opp hele motorrommet og kan også skade deler i nærheten som slanger fra turboen og kabler som trekkes i nærheten.
6 ▼
Vikle nedløpsrør (downpipe)
Innpakning av eksosanlegg med eksosbandasjer gjøres av samme grunn som manifolder, da man ønsker å senke temperaturen i motorrommet og hindre at strålevarme eldes og skader nærliggende slanger og ledninger. Ved vikling av et nedløpsrør brukes vanligvis en 50 mm (2") eksosbandasje da det vanligvis er utvidede bøyninger og en bredere bandasje gir en mer holdbar installasjon da det er færre sårvendinger på samme strekning sammenlignet med en smalere eksosbandasje.
7 ▼
Eksosbandasje som skifter farge
Et eksosbånd er svart eller gulaktig når det er nytt på grunn av blandingen av materialer det er. Når disse blir varme og fibrene stivner, endres også fargen. Den blir lysere/hvitaktig og kan endre seg avhengig av hvor det har vært varmest. Dette er helt normalt og gjelder alle typer bandasjer som skal isolere varmen.
8 ▼
Eksosbånd som ryker ved oppstart
En ny eksosbandasje er behandlet for å være fleksibel og ikke samle så mye støv. Dette letter installasjonen. Når du starter bilen for første gang, brenner fibrene i bandasjen seg inn og begynner å ryke. Stå derfor med åpen motordeksel utendørs eller i et godt ventilert område ved oppstart.9 ▼
Hvor mye eksosbandasje trengs?
Eksosbandasjer selges ofte i ruller på rundt 15 meter, så det tar vi som et eksempel. eksemplene er med 50 % overlapp da rette deler ofte har mindre overlapp og bend har mer overlapp.
50 mm bredt eksosbånd med 50 % overlapping
2" rør er nok til ca 2,3 meter
2,5" rør er nok til ca 1,8 meter
3" rør er nok til ca 1,5 meter
3,5" rør er nok til ca 1,4 meter
4" rør er nok til ca 1,2 meter
25 mm bredt eksosbånd med 50 % overlapping
1,67" (42,4 mm) rør er nok til ca 1,4 meter
1,9" (48,3 mm) rør er nok til ca 1,2 meter
2" (51mm) rør er nok til ca 1,15 meter
2,12" (54mm) rør er nok til ca 1,1 meter
2,36" (60 mm) rør er nok til ca 1 meter
2,5" (63 mm) rør er nok til ca 0,95 meter
Mer overlapp = mer varmebeskyttelse = mer tilgang = bedre holdbarhet
10 ▼
Overlapp
Når eksosbandasjer vikles, brukes alt fra 25 % til 75 % overlapping.
Rette deler
Om det brukes 25, 50 eller 75 % overlapping på et rett rør spiller ikke så stor rolle som i en bøy. Ønsker du å isolere røret mer, bruk 75 % overlapping. Hvis du ønsker å minimere forbruket, bruk en 25 % overlapping.
Bøyer
Når en bøy vikles, bestemmes overlappingen på utsiden av rørbenden. For at viklingen ikke skal bli for tykk, brukes ca 25 % overlapp på utsiden av bøyen og dermed bestemmes den innvendige overlappingen automatisk av vinkelen på bøyen.